Hälsinglands Entreprenör - ett stipendium till Lasse Svenders minne

Hälsinglands Entreprenör 2014

Kjell Jonsson

"Extendo AB" och "ExTe Fabriks AB"

Bild

Motivering

"Han gick från att vara anställd till att bli ensam ägare och VD och har framgånsrikt utvecklat bolaget som nu är världsledande inom sin bransch. Koncernen har dotterbolag så långt bort som Nya Zeeland och Malaysia men är fortfarande hemorten trogen och har basen kvar i Färila i Hälsingland. Genom åren har han gjort betydande insatser för att utveckla hembygden och för att stödja lokala föreningar, projekt, evenemang och mässor. Såväl genom egna direkta insatser, som genom att prestigelöst hjälpa andra till framgång, har han bidragit till att öka syselsättningen samt att skapa fördelar och lyskraft för hela landskapet."

Om Kjell Jonsson

Kjell Jonsson är ägare och koncernchef till koncernen Extendo AB med huvudkontor i Färila, Ljusdals kommun.

Extendo marknadsför och säljer via sina dotterbolag världsledande produkter för säker lastförankring vid transporter på landsväg och järnväg. Extendos affärsidé är att vara verksam på en global marknad och med starka varumärken bidra till hög trafiksäkerhet och god transportekonomi för åkarna. Extendos strategi är att finnas nära sina kunder. Med ett nät av återförsäljare över hela världen kan de garantera att deras produkter alltid finns tillgängliga. Bakom deras framgångar ligger kreativt, innovativt och långsiktigt arbete som kombinerats med höga krav på säkerhet och kvalitet, och en utpräglad förmåga att lyssna på sina kunder. Extendo består av dotterbolagen ExTe fabriks, Evans (lastbils- och trailerutrustningar), Midwaggon (utvecklar nya lösningar för lönsamhet på järnväg), Autonordic (lösningar för säkerhet), Alucar (bygger transportfordon) och EEAP (fungerar som ett handelshus för koncernens välkänd varumärken på den asiatiska marknaden).

ExTe är ett av de mest kända varumärkena inom koncernen och det företag där allting startade för länge sen, 1898, med en klassisk produkt för jordbruket, luckerharven. ExTe är världens ledande tillverkare av timmerbankar och automatiska spännare för säkra transporter av virke på väg och järnväg. Företaget har sedan starten genomsyrats av en nytänkande utveckling för nya, ännu säkrare och effektivare system för lastsäkring.

Kjell var tidigt en föregångare när det gäller friskvård för personalen och företaget har alltjämt en låg sjukfrånvaro. Ett bra exempel på fokuset på friskvård är den av företaget ExTe anlagda motionsslingan i skogsdungen utanför fabriken i Färila där personalen tränar under professionella instruktörers ledning på betald arbetstid.

Kjell har ett stort engagemang för utveckling av förtagssamverkan i hela hälsingland och har alltid betonat betydelsen av samverkan mellan privat och offentlig verksamhet. Han har ett stort samhällsengagemang och har under lång tid och på olika sätt engagerat sig för hembygdens utveckling. Här kan som exempel nämnas hans engagemang i olika utvecklingsfrågor, hans tid i styrelsen för Företagarna och Närljus (Ljusdals kommuns näringslivsorganisation), hans företags sponsring av ett stort antal föreningar och evenemang. ExTe var t ex under flera år huvudsponsor och starkt engagerade i World Cup i bandy och möjliggjorde att den kunde forsätta arrangeras i Ljusdal. Både Kjell personligen och företaget ExTe är också en av flera parter som tillsammans möjligjort utvecklingen av "Mittiamässorna" i Ljusdal. Detta är exempel på evenemang som satt Ljusdal på kartan och gett kommunen ovärderlig marknadsföring samt dragit många besökare till kommunen vilket inneburit ökad omsättning och affärsmöjligheter för handlare och andra lokala företag. För att inte tala om den fest och ”happening” som kommuninvånarna har kunnat ta stor del i.

Kjell vill ständigt fortsätta utvecklas. Han är ödmjuk och givmild med sin kompetens och erfarenhet och hjälper gärna andra att bli framgångsrika. Han tycker om att resa, men även att påta i trädgården på hemmaplan.

Kjell Jonsson har mottagit flera utmärkelser genom åren t ex har han blivit utsedd till Årets Företagare i Ljusdals kommun och till Årets Företagare i Gävleborg.

Vi som stödjer
Carwallas Invest
Ljusdals Invest
Edsbyverken
Närljus
Företagarna Gävleborg
Söderhamns kommun
Mekanotjänst
Nordea
Bollnäs Kommun
Ljusdals Kommun
OKAB
Hälsingetidningar
webproduktion: zoot