Hälsinglands Entreprenör - ett stipendium till Lasse Svenders minne

Hälsinglands Entreprenör 2016

Åke Sonerud

"OilQuick AB"

Bild

Motivering

"Med ett stort inslag av innovation och produktutveckling, i nära samarbete med andra, har entreprenören med orubblig framtidstro och mod att satsa, drivit och utvecklat familjeföretaget till ett starkt, framgångsrikt företag med kraftig tillväxt på en internationell marknad.

Entreprenören har visat hur en framgångsrik verksamhet på ett lyckosamt och berikande sätt kan föras vidare från generation till generation. Verksamheten drivs nu med tredje generationen.

Hälsinglands Entreprenör 2016 är Åke Sonerud, OilQuick AB, Hudiksvall"


Om Åke Sonerud

Åke har lämnat över VD-posten till sin son Henrik sedan några år tillbaka och är idag Affärschef på företaget OilQuick AB i Hudiksvall, ett företag som är inne på tredje generationen Sonerud.

Företaget Bröderna Soneruds Maskinförmedling Oilquick startades 1952 av bröderna John och Gottner Sonerud, ett år senare kom även brodern Erik med i företaget.1977 började Åke arbeta i Soneruds Maskin AB tillsammans med pappa John.

Under hösten 1978 och vintern 1979 omvandlades Soneruds Maskin AB till ett utvecklings- och försäljningsföretag med inriktning på egna patenterade tillbehör till grävlastare och grävmaskiner. Ingen tillverkning skulle längre ske i egen regi utan läggas ut på lokala legotillverkare. Åke blev VD för företaget år 1980.

Under 2000-talet har företaget fortsatt sin intensiva produktutveckling och tagit fram en lång rad av produktnyheter som bidragit till att göra arbetet med olika redskapsfästen mer effektivt och att byten mellan redskap kan ske snabbare.

Företaget, som idag heter OilQuick, AB har specialinriktning på helautomatiska redskapsfästessystem för grävmaskiner, hjullastare, truckar, materialhanteringsmaskiner och kranar. Produkterna marknadsförs och säljes under varumärket OilQuick. Sedan början av 1990-talet ligger företagets fokus på utveckling, tillverkning och försäljning av automatiska snabbfästessystem för olika typer av redskapsbärare. OilQuick erbjuder rationella och effektiva metodlösningar inom entreprenad och industri. På 10 sekunder kan hydrauliska redskap bytas direkt från förarhytten. OilQuick är patentskyddad i Japan, Nordamerika och de flesta länder i Europa. Tusentals OilQuick-system har hittills levererats till kunder i Norden, övriga Västeuropa och USA. Exportandelen är c:a 80%.

2012, året börjar med att Åke son Henrik tar över som ny VD efter sin far och därmed blir tredje generationen Sonerud som driver familjeföretaget. Åke arbetar som Affärschef för tysktalande länder och dottern Linnea är företagets ekonomichef.

Åke har under åren värnat om sin verksamhet och om sin personal. Verksamheten sker i en lokal som innehåller såväl kontor samt lokaler för tester, montering och lager. Det finns gott om utrymme för sociala sammankomster och möten.

Det var inte självklart för Åke att ta över från efter sin far. Först efter en tid med studier och arbete inom andra verksamheter så kom ett läge där det kändes rätt för Åke att gå in i verksamheten. På samma sätt var det för Åke och hans barn. Med tanke på verksamhetens placering i Hudiksvall och utbildningsmöjligheter var det inte givet att barnen skulle lockas att bosätta sig på hemorten. Ett besök på en branschmässa i en europeisk stad, dit Åke ”lurade” med sonen under förevändningen att det skulle vara ett besök när de ändå var på besök i denna stad, ökade sonens intresse och inspiration till att börja jobba i verksamheten.

Åke drivs av ett stort engagemang, gillar utveckling och ser möjligheter. Han trivs dessutom oerhört bra med att jobba nära sina anhöriga.

Åke har mottagit flera utmärkelser, bland annat Årets Företagare i Hudiksvalls kommun och Årets Företagare i Gävleborgs län.

"Läs reportage på helahälsingland.se"

Bild
Fotograf. Maria G Nilsson

Bild
Fotograf. Maria G Nilsson

Vi som stödjer
Carwallas Invest
Ljusdals Invest
Edsbyverken
Närljus
Företagarna Gävleborg
Söderhamns kommun
Mekanotjänst
Nordea
Bollnäs Kommun
Ljusdals Kommun
OKAB
Hälsingetidningar
webproduktion: zoot